Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Μίκης Θεοδωράκης - Τα "1000 Τραγούδια"

Για τον Μίκη Θεοδωράκη δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά, για την συνεισφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό αυτής της Έρημης Χώρας. Ο τελευταίος Ζων Ογκόλιθος!! Μπορεί να διαφωνούμε με τις θέσεις του (κοινωνικές ή πολιτικές ή ακόμα και πολιτισμικές), μπορεί να είμαστε αντιμέτωποι με τις επιλογές του (βλέπε Κυβέρνηση Μητσοτάκη). Όμως πρέπει να του αναγνωρίσουμε κάτι σημαντικό, την αγνότητα των προθέσεών του και την αγάπη του για την Ελλάδα.
Είναι παρορμητικός και αντιφατικός, με αποτέλεσμα να κάνει συχνά λάθη!! Όμως παραμένει πάντα ο Μίκης. Η τελευταία κίνησή του δείχνει τον χαρακτήρα του. Και αυτή είναι η δωρεάν διανομή μέσω Διαδικτύου "1000 Τραγουδιών" του. Ήδη έχω ααρχίσει να τα "κατεβάζω"...



Μίκης Θεοδωράκης - " 1000 Τραγούδια "

Λίγα Λόγια

Με πρωτοβουλία μιας ομάδας φίλων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη και την έγκριση και σύμφωνη γνώμη του συνθέτη δημιουργήθηκε ένα blog αποκλειστικά για τον Μίκη Θεοδωράκη με σκοπό να διατεθούν τα χίλια τραγούδια του (50 CD), εντελώς ΔΩΡΕΑΝ σε όλο τον κόσμο.

Ο Μίκης συμφώνησε να διατεθούν δωρεάν και το ανακοίνωσε στην τηλεοπτική εκπομπή " Στην υγειά μας βρε παιδιά". Στη συνέχεια, ανέλαβε ο Χρήστος Ζουλιάτης να τα συμπιέσει και να τα ανεβάσει με το πρόγραμμα Rapidshare στο διαδίκτυο.

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Σχολή Καλών Τεχνών Δρέσδης - "Mace Walldorf"

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΙΝΑ ΠΟΥ ΚΑΤΟΥΡΑΕΙ...
Αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί εξ αιτίας ενός γλύπτου από σιλικόνη που εκτίθεται στην Σχολή Καλών Τεχνών της Δρέσδης του Γερμανού καλλιτέχνη Mace Walldorf. Το γλυπτό απεικονίζει μια γυναίκα αστυνομικό σε στολή δυνάμεων καταστολής με χαμηλωμένα τα παντελόνια και......καθισμένη ενώ κατουράει.
Το Αρχηγείο της Αστυνομίας άλλα και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν χαρακτηρίσει το γλυπτό «τουλάχιστον σκανδαλώδες» . Από την άλλη πλευρά κριτικοί τέχνης και το Ίδρυμα Leinemann για τις καλές τέχνες βράβευσε το έργο του 27χρονου καλλιτέχνη υπερασπιζόμενοι με αυτόν τον τρόπο την ελευθερία έκφρασης.
Άποψη: Ελεύθερος είναι ο κάθε καλλιτέχνης να απεικονίζει την πραγματικότητα με τον δικό του, προσωπικό τρόπο. Η Ελευθερία της έκφρασης είναι απολύτως σεβαστή και πρέπει να προστατεύεται με κάθε τρόπο. Αν το γλυπτό αποτελεί έργο τέχνης, είναι ένα άλλο θέμα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, σαφώς όχι!!

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

"Εκείνος και εκείνος" - Μία θρυλική τηλεοπτική σειρά

Το "Εκείνος και εκείνος", σε κείμενα του Κώστα Μουρσελά, ήταν μια σειρά 132 τηλεοπτικών θεατρικών μονόπρακτων (τα 45 είχε σκηνοθετήσει ο Φώτης Λαζαρίδης, τα 43 Βασίλης Διαμαντόπουλος και τα 15 ο Κώστας Ζώης) που μεταδόθηκαν αρχικά από το 1972 έως το 1974. Η πρώτη εμφάνιση των δυο περιθωριακών ηρώων που δημιούργησε ο συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς θα ταράξει τα «ασπρόμαυρα» νερά της νεοσύστατης ελληνικής τηλεόρασης και θα σημειώσει τεράστια επιτυχία.
Οι ήρωες δυο περιθωριακοί τύποι, αιώνιοι απροσάρμοστοι της ζωής, Μπεκετικές φιγούρες επί το ελληνικότερον, ο Σόλων και ο Λουκάς, ερμηνευμένοι από τον Βασίλη Διαμαντόπουλο (Λουκάς) και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο (Σόλων), με την καθημερινότητά τους, τις ατάκες τους και τη μοναδική λαϊκή θυμοσοφία τους θα προβληματίσουν, θα δώσουν διέξοδο, θα πουν με το δικό τους τρόπο την πραγματικότητα που τόσο τους πιέζει και τους δημιουργεί νέα ηθικά αδιέξοδα. Ο Λουκάς και ο Σόλων με τις μοναδικές ατάκες τους, φιλοσοφούσαν, συνομιλούσαν, σχολιάζοντας τον εαυτό τους και την κοινωνία. Με την ιδιαίτερη και συνάμα μοναδική φιλοσοφία τους για τη ζωή εξακολουθούν να τριγυρνούν ελεύθεροι, ως αλήτες, μακριά από τον δήθεν καθωσπρεπισμό.
Με κωμική διάθεση, απροσάρμοστοι, ρακένδυτοι, αλλά και με μοναδική αξιοπρέπεια, αναδεικνύουν και καυτηριάζουν την ηθική μας ένδεια. Τα κουρέλια που φορούν είναι η δική μας ηθική ένδεια, γι’ αυτό και τολμούν να παραμένουν εκτός των τειχών και εκτός των αγαθών που τους προσφέρει η σύγχρονη κοινωνία της αφθονίας, υποτίθεται, για να μπορέσουν να διατηρήσουν τουλάχιστον την εσωτερική τους ελευθερία· για όσο το αντέξουν, φυσικά. Τα επεισόδια υπενθυμίζουν τη διαχρονικότητα των προβλημάτων της κοινωνίας μέσα από την πορεία των δυο βασικών ηρώων, διατηρώντας ταυτόχρονα το καθένα την αυτονομία του.
Καθότι από τη σειρά του 1972 δεν διασωζόταν πλέον στο Αρχείο της ΕΡΤ, κάποια από τα σενάρια του Κώστα Μουρσελά ξαναγυρίστηκαν 17 χρόνια αργότερα με νέο σκηνοθέτη (Κώστας Κουτσομύτης), αλλά με το αρχικό πρωταγωνιστικό δίδυμο (Βασίλης Διαμαντόπουλος και Γιώργος Μιχαλακόπουλος). Αν και αξιόλογο το remake, εντούτοις δεν ήταν τόσο επίκαιρο όσο ήταν τον καιρό της πρώτης προβολής του.

ΤΟ ΑΥΓΟ

Σκηνοθεσία: Φώτης Λαζαρίδης
Σενάριο: Κώστας Μουρσελάς

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ο "επιεικώς" απαράδεκτος Κώστας Τσόκλης

Το ταλέντο του Γλύπτη και Ζωγράφου κ. Κώστα Τσόκλη θεωρείται από τους ειδικούς(;) δεδομένο. Η ποιότητα όμως και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του είναι αντιστρόφως ανάλογη της όποιας καλλιτεχνικής του αξίας. Απόδειξη οι τελευταίες δηλώσεις του για ένα πίνακα που απεικονίζει ανήλικη γυμνή κοπέλα και η θέση του σχετικά με τον βιασμό κοριτσιού πρόσφατα στην Κέρκυρα. Εν κατακλείδι υπεραμύνθηκε της παιδοφιλίας ενώ δικαιολόγησε τον βιαστή και εξίσωσε το θύμα με τον θύτη. Προκλητικός και απαράδεκτος...

ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ Μ.Μ.Ε

Σάλο έχει προκαλέσει ο γλύπτης Κώστας Τσόκλης με δηλώσεις που έκανε σε εκπομπή – αφιέρωμα που προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Τσόκλης, προέβη σε δηλώσεις ενθαρρυντικές του βιασμού και της παιδοφιλίας.
Ο γλύπτης δήλωσε ανίκανος να κατανοήσει για ποιο λόγο τιμωρείται ο βιαστής και όχι το θύμα (!) λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός άνθρωπος από την κοπέλα που βγάζει τα βυζιά της έξω και προκαλεί. Τη βία τη ζητάει η ίδια, θέλει να τη βιάσουν».
Μάλιστα ο κ. Τσόκλης αναρωτιέται γιατί η αστυνομία δεν συλλαμβάνει το θύμα που προκαλεί. «Γιατί να κλείνουν στη φυλακή τον βιαστή κι όχι την κοπέλα; Αφού η φύση τον σπρώχνει να επιτεθεί. Δεν είναι ωραίο πράγμα η επίθεση;», συνέχισε τις σοκαριστικές του δηλώσεις ο καλλιτέχνης.
Μάλιστα ο κ. Τσόκλης αναρωτιέται γιατί η αστυνομία δεν συλλαμβάνει το θύμα που προκαλεί. «Γιατί να κλείνουν στη φυλακή τον βιαστή κι όχι την κοπέλα; Αφού η φύση τον σπρώχνει να επιτεθεί. Δεν είναι ωραίο πράγμα η επίθεση;», συνέχισε τις σοκαριστικές του δηλώσεις ο καλλιτέχνης.

Ο κ. Τσόκλης έκανε αυτές τις δηλώσεις το 2000 στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για μια έκθεση τέχνης. Δυστυχώς για αυτόν η εκπομπή επαναλήφθηκε φέτος τον Δεκαπενταύγουστο και προκάλεσε την οργή των οικολόγων πράσινων οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους ζητούν από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να παρέμβει για το ζήτημα και να καλέσει άμεσα σε απολογία τους υπευθύνους της κρατικής τηλεόρασης.

Μάλιστα στην ίδια εκπομπή, ο κ. Τσόκλης σχολιάζοντας τον πίνακά του, που εικονίζει ανήλικο παιδί, προέβη σε δηλώσεις που παραπέμπουν σε παιδοφιλία. Συγκεκριμένα ο γλύπτης δήλωσε :
«Πολλές φορές με ρωτήσανε τι σημαίνει αυτή η υπόθεση του παιδιού. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει. Νομίζω, πως θα ήταν ίσως ανέντιμο να εξηγήσουμε. Συμβαίνει ότι εμείς, είμαστε άνδρες μιας κάποιας ηλικίας και σημαίνει ότι υφιστάμεθα τη γοητεία του ξυπνήματος της νεότητος και θα θέλαμε να μετέχουμε σε αυτό και ξέρουμε όλοι ότι δεν επιτρέπεται, ξέρουμε ότι κινδυνεύουμε να τιμωρηθούμε. Για αυτό όμως η επιθυμία μας υπάρχει και παραμένει. Είναι ένας τρόπος λοιπόν, να αποδείξουμε και να εντείνουμε αυτό το αίσθημα της ενοχής που όλοι έχουμε μπροστά σε κάποια φαινόμενα και τη δειλία μας βέβαια, να ικανοποιήσουμε επιθυμίες που η ίδια η φύση επιβάλλει».

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου, και να τις μοιραστώ με φίλους και δικούς μου ανθρώπους.
Αχιλλέας

Πρόσφατες Αναρτήσεις
Από την Λίστα Των Ιστολογίων Μου

Σκοτεινά Πάθη

Δεν πολεμούμε τα σκοτεινά μας πάθη με νηφάλια, αναιμικιά, ουδέτερη, πάνω από τα πάθη αρετή. Παρά με άλλα σφοδρότερα πάθη. Αφήνουμε τη θύρα μας ανοιχτή στην αμαρτία.
Δε βουλώνουμε τ' αφτιά μας να μην ακούσουμε τις Σειρήνες. Δε δενόμαστε από φόβο στο κατάρτι μιας μεγάλης Ιδέας, μήτε παρατούμε το καράβι και χανόμαστε γρικώντας, φιλώντας τίς Σειρήνες.
Παρά εξακολουθούμε την πορεία μας, αρπάζουμε και ρίχνουμε τις Σειρήνες στο καράβι μας και ταξιδεύουν κι αυτές μαζί μας.

"Ασκητική" - Νίκος Καζαντζάκης

Back to TOP  

Back to TOP